Moola Kosmo!

Categories:BlogSNEK bar atau lebih dikenali sebagai ‘energy bar’ (bar tenaga) bukanlah snek makanan yang sering menjadi pilihan kebanyakan masyarakat kita.

Kebiasaannya, bar tenaga sering menjadi kegemaran atlet atau mereka yang terlibat dengan aktiviti lasak. Di kebanyakan negara Barat pula, bar tenaga turut dibekalkan kepada anggota tentera.

Makanan tenaga yang berisi kekacang seperti badam, buah-buahan dan lapisan coklat itu kemudian dipadatkan dalam bentuk bar dan ia dianggap sebagai snek sihat kerana kandungan nutriennya yang berkhasiat.

Bergantung kepada kandungan campurannya, sebatang bar tenaga tersebut mampu memberikan tenaga segera kepada seseorang. Ia juga menjadi pengganti makanan bagi mereka yang mengamalkan diet.

Jika sebelum ini kebanyakan bar tenaga diimport atau dihasilkan syarikat luar negara, kini telah ada produk keluaran syarikat tempatan yang menggunakan inovasi dibangunkan Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (Mardi).

Ia berbentuk granola bar iaitu adunan bijirin dan bertih beras yang dicampur bersama madu serta ditambah dengan khasiat kacang badam. Ia juga diperkaya dengan buah-buahan sebenar sebelum dipadatkan dalam bentuk bar yang rangup.

Granola bar menggunakan jenama Moola itu merupakan kerjasama komersial Agro Jerneh Sdn. Bhd. (Agro Jerneh) yang diterajui usahawan muda kelahiran Pulau Pinang, Mohsein Shariff, 33.

Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=0821&pub=kosmo&sec=Varia&pg=va_01.htm#ixzz2IK45IpI4
Hakcipta terpelihara